хасковоХасковският административен съд обяви за нищожно решението на Общинския съвет, с което кметът бе задължен в 7-дневен срок да издаде заповед за настаняване на ГЕРБ под наем в два от офисите в малкия Бизнесцентър за 3 годишен период.

Haskovo.info припомня, че решението бе гласувано на сесия на 4 февруари тази година, а след това препотвърдено на следващото заседание на Общинския съвет на 7 март.

Според съда решението на Общински съвет - Хасково е нищожно, тъй като местните парламентаристи не могат да задължават кмета. Общинският съвет няма законово право да контролира отказа на кмета да отдаде под наем общински имот за нуждите на политически партии и да го задължи да отдаде под наем такъв имот, се посочва в мотивите на Темида.

Междувременно местният административен съд отмени още едно решение на Общинския съвет, с което бяха приети промени в Наредбата за общинската собственост. Според магистратите местният парламент е нарушил Закона за нормативните актове.

Наредбата в новия й вид е била гласувана преди изтичане на 14-дневния срок от публикуването й за предложения и становища по проекта и второ - първоначалният проект за решение е бил изменен от вносителя си от ПП "ГЕРБ" преди началото на проведената сесия, което е довело до обсъждане и приемане на решение, значително различаващо се от първоначалния проект.

Двете решения на хасковските магистрати подлежат на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.