Предвид очакваните бури от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" разпространиха съвети за безопасност.

МОСВ активира оперативното си звено заради идващите бури и дъждове
Още...

Експертите съветват хората, които се намират сред природата, при гръмотевични бури и силни ветрове да стоят далече от високите дървета. Ако има сух предмет, е най-добре да се седне върху него. От пожарната съветват хората на открито да не лягат и да не докосват земята с ръце. Най-добрата защитна позиция била да се клекне и тялото плътно да се прилепи към ходилата. Главата да се наведе надолу и коленете да се притиснат до гърдите.

Специалистите са помислили и за велосипедистите. Основният съвет е да слязат от колелото си. Те не трябва да хващат метални предмети, тъй като привличат гръмотевици. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения, съветват още огнеборците.

Оказва се, че най-подходящите места за подслоняване при гръмотевична буря са дълбоките пещери. Гражданите е добре да застанат най-малко на 3 метра навътре от входа и да се стараят да има поне един метър свободно пространство от двете им страни. Те не трябва да се подслоняват близо или под надвиснали скални маси.

Сгради и улици потопени под вода в столицата след силния дъжд
Още...

В случай, че бурята е изненадваща и ни свари до река или езеро, специалистите съветват незабавно да излезем от водата и да се отдалечим. Ако пък сме с лодка или сърф в морето, бързо трябва да се насочим към брега.

„Когато се намирате в къща или на работното си място, трябва да изключите от електрическата мрежа телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци", са друга част от съветите на пожарната.

Ако пък се пътува с кола, антената й трябва да бъде прибрана. Огнеборците обръщат внимание на това, че ако падне гръм при движение, гумите може да се спукат, ако са обгорели. Именно заради това те трябва да бъдат проверени.

В случай, че човек почувства изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение, незабавно трябва да легне на земята.

Специалистите припомнят, че за защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

Силните ветрове са често явление за територията на страната, при особено голяма скорост на въздушните маси те представлява опасност. Именно заради това от пожарната дават съвети как да се действа и в такива условия. Те съветват при смерч или необичайно силен вятър да се следят предаваните по радио и телевизия метеорологични бюлетини. Съветват да се изключат токът, газта и водата. Също така да не се стои дълго време на открито, тъй като има опасност от падащи отломки и предмети от сградите. Именно заради това специалистите съветват гражданите да влязат в дома си и да затворят плътно вратите и прозорците.

Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. По преценка мазето на сградата може да се използва за убежище.

„Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда или подлез. Когато сте на път - спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Ако сте на полето или в планината - заемете ниски места и заслони", съветват още специалистите.