Във Варна ще отвори врати воден музей. Очаква се той да започне работа през 2010 година, съобщи БиТиВи.

Тогава на Морската гара в града ще акостира световната регата Тол Шипс -"Исторически морета". Така Морската ни столица ще стане един от малкото европейски градове със свой музей под водата.

Той ще бъде разположен в подводницата "Надежда", която Министерство на отбраната спаси от нарязване на скрап и дари на община Варна. Идеята за музея е на председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов.

Той разясни, че подводницата ще претърпи ремонт. Ще бъдат заварени всички специални отверстия за потапяне, които са на подводницата, торпедните апарати отпред, обяснява Гуцанов.

Планира се и възстановяване на интериора на подводницата, като ще бъдат създадени специални тренажори за туристите.

В централния отсек от подводната лодка ще бъде разположен перископът.

В момента той е изведен и когато лодката стане музей отново ще се върне на това място.

Идеята във всеки един отсек е на практика да бъде разиграно неговото състояние, когато подводната лодка е под вода и над вода. Да има различни команди, добави председателят на общинския съвет.

Подводната лодка е от проект 633. През 1983 г. у нас са внесени само две такива подводници от бившия Съветски съюз. Втората - "Слава", е все още действаща.

Следващата година музеят-подводница ще престои няколко месеца на Морска гара, след което ще бъде преместен в квартал "Аспарухово" до научноизследователския кораб "Академик".