Първите в страната преходни жилища бяха създадени в силистренската община Алфатар. Девет души от 40-те обитатели на дома за стари хора в добруджанския град са първите у нас, които ще бъдат изведени от специализираната институция и ще заживеят самостоятелно, съобщи Нова Тв.

Проектът е по програма ФАР и е на стойност 177 хиляди евро. Жилищата ще бъдат изградени на първия етаж в сградата на дома за стари хора.

На площ от близо 200 кв. м ще бъдат обособени шест самостоятелни помещения, от които три двойни и три единични стаи с отделен вход, дневна, кухня, санитарен възел и обща тераса. Така възрастните ще имат възможност да създадат собствено домакинство и да заживеят в близка до семейната среда.

При стартирането на проекта от дома обаче се сблъскват с поредната трудност - у нас липсва методика за създаването на преходни жилища и функционирането на подобен вид услуга за възрасти хора. Затова се е наложило да ползват съществуващите практики в Европа.

Новите жилища ще посрещнат първите си обитатели в началото на май. Услугата по проекта се предоставя за период от шест месеца, след което ще бъде стандартизирана и включена в списъка на останалите социални дейности в страната.