Ремонтът на Рилския водопровод, който започва, ще доведе до спирания на водата в Софийско.

Предвидени са 14 спирания на водоснабдяването за по около 18 часа в 22 населени места в Столичната община, съобщи на пресконференция заместник-кметът Ирина Савина, цитирана от БНР.

Общината ще изпрати обяснителни писма до всички засегнати домакинства - общо 22 398, каза Савина. По думите й в тях ще има график за спиранията, които започват от 29 юни и ще приключат на 20 октомври.

Спиранията ще са веднъж седмично - на 29 юни, на 6, 13, 20 юли, на 17, 24, 31 август, на 7, 14, 21, 28 септември, както и на 5, 12 и 19 октомври, като в тези дни в 16.00 ч. ще се спира водата по самия Рилски водопровод, а в 10.00 ч. на следващия ден - ще се пуска.

Времето, в което населените места ще са без водоснабдяване, е различно поради особеностите във водозахранването им и обемите на резервоарите в тях.

Проектът "Рехабилитация на Рилския водопровод" е част от софийския воден цикъл по програмата ИСПА. Стойността на ремонтните работи е над 500 хиляди евро и те ще се изпълняват от фирмата "Трейс груп".

За времето на 14-те спирания трябва да се укрепят тръбите и да се запълнят фугите и пукнатините вътре в тях. Участъкът, по който ще се работи, е с дължина 200 м, а общата дължина на водопровода, строен през 30-те години на миналия век, е 82 км.

Водоноски ще има на по-възлови места, като ще се съберат водоноски от цялата страна. Екипите на дружеството „Софийска вода" ще са в готовност да реагират при евентуални аварии при пускането на водата в населените места.