Семейство с малки деца оцелява в къща, чийто покрив тече. Те живеят във великотърновското село Джулюница, пише dunavmost.bg.

36 % от българите са в „сивата бедност”, социалното подпомагане е мит у нас

36 % от българите са в „сивата бедност”, социалното подпомагане е мит у нас

Рязко намаляват получателите на социални помощи

Доходите на фамилията са стотина лева. Освен липсата на здрав покрив, им липсват и гардероб, дрехи за децата и средства за тяхното отглеждане.

Катя и съпругът й имат 12-годишна дъщеря. Мъжът има и дете от първия брак, която по думите на мащехата, е зависима от наркотици и е оставила своето дете на отглеждане от дядото и втората му съпруга. Правата върху внучето са присъдени на бабата и дядото. Така 4-членното семейство живее със стотина лева на месец.

Жената, потърсила помощ в дунавската медия, е болна, но няма пари, за да си извади ТЕЛК решение, за да се пенсионира по болест. Мъжът й е сезонен работник и ту има приходи, ту не. Те получават по 37 лева от детските надбавки на двете деца и 150 лева социална помощ.

10 % от населението ни – в трайна бедност

10 % от населението ни – в трайна бедност

Ниско образовани, дългосрочно безработни, рискови групи

Освен затрудненото си финансово положение бабата и дядото плащат кредит, теглен от голямата дъщеря, която по думите на втората си майка, живее във Варна и не се интересува от малкия си син.

С помощ от хората семейството вече има хладилник и телевизор. Момче от София е обещало да им дари мебели, но те се намират в Габрово и са им необходими 300 лева за превоза им до Джулюница.

78% от домакинствата ни живеят под или около ръба на бедността

78% от домакинствата ни живеят под или около ръба на бедността

2,2 млн. българи живеят под прага на бедността с месечен доход от под 296 лева

Призивът на Катя е който има възможност да дари пари по банковата им сметка, или да изпрати дрехи за децата. Ще се радва и на готварска печка.