Земетресението в Турция е много по-мощно от земетресението в Перник. Това сравнение направи в ефира на БНТ арх. Петър Диков, бивш главен архитект на София. След пернишкото земетресение е направен анализ на сградите в столицата. Относително добра е картината на сградния фонд в София, по думите му. В София, Родопите, Рила, Пирин и част от Варненско са проектирани за 9 степен по скалата на Медведев.

Състоянието на панелните сгради е добро, според Диков. Проблем може да са връзките, където се заваряват панелните елементи. Сградите тип ЕПК също за стабилни. Има опасни елементи - балконите на старите сгради, но те нямат отношение към устойчивостта на конструкцията на сградите.

На въпрос как се строят новите сгради Диков каза, че конструктивната проверка е задължителна, конструктор се подписва дали конструкцията е според проекта му. Важни са техническите паспорти, каза той.

Техническият паспорт не е снимка, изтъкна арх. Диков. Паспортизацията на сградите дава оценка на състоянието на сградата, включително и на конструкцията.