Силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разлюля България тази нощ.

По данни на Сеизмологичния център на Геофизичния институт на БАН в 3 ч. българско време е регистрирано земетресение с епицентър на 24 км в югозападна посока от столицата. Това съобщи главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението към МВР.

Няма опасност за язовир Студена
Още...

Земетресението е с магнитуд около 5,8 по скалата на Рихтер, на дълбочина 10 км.

Три часа след земетресението в 03:00 часа  Националната сеизмологична мрежа към БАН регистрира 23 следтруса (афтершока). Само 4 от тях са усетени в района на столицата, като най-силното от тях е в 04:30ч. с магнитуд 4.4.

В 05:15ч. беше и последният по-силен трус с магнитуд 3.8. 

Няма данни за жертви и сериозно пострадали хора.

По-късно от АПИ съобщиха, че няма сериозни щети по републиканската пътна мрежа и съоръженията. Специализираните екипи от лабораторията на Агенция "Пътна инфраструктура" продължават с детайлната проверка на тунелите и мостовете.

Постъпила е информация за множество леки до средни материални щети в областите Перник и София - паднали комини, напукани мазилки.

Столичани масово напуснаха домовете си, излизайки на улицата. За момента няма данни за пострадали и големи разрушения.

Щети има в бл. 231 в софийския квартал "Борово".

Телефоните на Бърза помощ са прегрели от силния трус.

Земетресението е най-силното регистрирано от 1917 г. насам в Софийски регион, съобщиха сеизмолозите от БАН.

Помощ в Пирогов са потърсили 19 души с леки наранявания, както и такива с високо кръвно налягане, които са паднали от стълбите. След преглед те са освободени за домашно лечение.

В столичната пожарна са получени 48 сигнала, свързани със земетресението. Всички адреси са посетени от огнеборците и спасителите. При напускането на сградите е оказана помощ на възрастни и хора с двигателни проблеми. По-голямата част от сигналите са били за нанесени материални щети по недвижимото имущество - паднали комини и напукани стени, съобщават от МВР.

Щети от труса са нанесени на столичното училище 18 СОУ "Уилям Гладстон", което бе посетено от кмета Йорданка Фандъкова. Противоземетръсната шайба на учебното заведение е разцепена, паднал е комин и има разпръснати мазилка и тухли.

Напукана е и стена. Учениците не се допускат в сградата и изчакват решението на пожарната на безопасно разстояние.

Кметът Йорданка Фандъкова е свикала кризисен щаб от районите кметове. Тя допълни, че няма няма никакъв проблем с метрото, както и с цялата останала инфраструктура.

Над 1100 сигнала са регистрирани в Националната система 112.

Гражданска защита съобщи, че в момента експерти извършват оглед за нанесени материални щети. Екипи на пожарната са в Перник и Рударци.

В Перник днешният ден е обявен за неработен за администрацията, детските градини и училища. През три часа заседава Кризисен щаб. Ще бъде открита приемна за граждани на входа на общината, съобщи зам.-кметът Симеон Василев, цитиран от БТА.

Ще бъдат открити и пунктове за продажба на хранителни стоки. Понеже вторичните трусове продължават, към хората е отправен апел да не се прибират по домовете си.

В Перник пристигна и председателят на БЧК Христо Григоров. На различни пунктове местната организация на червения кръст е раздала минерална вода, заяви председателят на пернишката структура на БЧК Наташа Минева.

Перничани могат да подават сигнали за разрушени постройки и напукани стени на следните телефони: 076/ 684 500 и 076/684 501.

ТЕЦ "Република" чака разрешение да бъде включена, посочи управителят на Топлофиакция Стойчо Василев. Веднага след земетресението работата на централата е била спряна. Паднала е първа охладителна кула на централата. Тази сутрин в Перник хората се поздравяваха с "Живи и здрави!".

По-късно министър Игнатов съобщи, че до 17 ч. днес ще се извърши пренареждане на местата в Перник, където утре учениците ще се явяват на изпити.
Само в две учебни заведения - професионалната гимназия по облекло и туризъм в Перник и професионалната техническа гимназия в Радомир, не е възможно да се проведат изпитванията. Ако се случи трус по време на изпитите, децата ще бъдат изведени, каза още просветният министър.

Директорът на ГД"Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов вече е в района на Перник.

Една трета от къщите в Рударци са засегнати от силния трус, съобщи БНР.

Трусът е усетен в Монтанско, Видинско и Пловдивско, съобщиха читатели на News.bg.

Земетресението е усетено и в цяла Югозападна България.

Сериозно е пострадала къща в с. Рударци, която е рухнала. За щастие живеещите хора в нея са били изведени. В пернишкия квартал Рудничар опасно е напукана къща.

В Кюстендил е починала 65-годишна жена със сърдечни проблеми от ромския квартал „Изток".

Ще се създадат незабавно комисии за контрол на състоянието на сградите както и ще засилим информационна кампания сред населението, образователните институции и читалищата", съобщи кметът Петър Паунов.

Няма данни и за прекъсвания на тока и аварии по електропреносната мрежа след земетресението, съобщиха от ЧЕЗ.

В ефира на БиТиВи вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че цялата национална инфраструктура - електропреносната мрежа и линиите на БДЖ са в добро състояние и няма опасност от инциденти. По думите му полицията е била на крак непосредствено след първия трус. "Имаме готовност за реакция при тежки последици - с техника, палаткови лагери и т.н.", увери вицепремиерът.

Цветанов съобщи още, че в Перник ще бъде обявено бедствено положение за два дни, които ще са неучебни.