Утре ще бъдат налице протоколите на първите оценени къщи, пострадали от земетресението, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и добави, че ще бъдат представени и протоколите за щетите на обществените сгради.

Има анализ на застраховките, който показва, че всички обществени сгради са застраховани, както изисква законът, но в нито една застраховка нямало клауза за земетресение.

14-дневен е срокът за окомплектоване на документите за щетите, но паралелно текат аварийно-възстановителните работи и вече осем екипа работят, съобщи още Павлова.

Тя очаква утре на заседание на Междуведомствената комисия да бъде решен въпросът за обезщетенията за пострадалите къщи в Дивотино, които ще бъдат съборени.

По повод днешното ново земетресение от 3,8 по Рихтер Павлова каза, че част от учениците, явяващи се на матура в Перник, са останали в изпитните зали. Друга част са напуснали. По думите й до края на деня министър Игнатов ще вземе решение как да се процедира по отношение на матурата.

Запитана дали ремонтите на автомагистрала „Люлин" са заради свличания от земетресението, Павлова категорично заяви, че причината не са трусовете, а обичайните свличания на земни маси и уточни, че укрепванията били предвидени по проект.

Във връзка с информациите, че има опасност за моста около Мало Бучино, Павлова каза, че там се извършват проверки дали са необходими нови отводнявания.