Министърът по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев е натоварен от днес в продължение на два месеца всеки ден да е в Перник, докато се решават проблемите, вследствие на земетресението.

Това съобщи Валентин Пешев от инициативния комитет на пострадалите от земетресението в Перник след среща в Министерския съвет с премиера Борисов, вицепремиера Цветанов и министри от кабинета.

Пешев подчерта, че днес се навършват три месеца от земетресението в Перник и съобщи, че има подадени 8 507 молби за обезщетяване, от които 3 600 са предадени в междуведомствената комисия, но досега са разгледани само 288. По 194 има решение на междуведомствената комисия, по 94 има отказ и само 63-ма човека са получили реални обезщетение, каза още Пешев.

Той съобщи, че има училища с над 1000 деца, за които не се знае дали на 15 септември ще започнат учебната година. 80-90 къщи са предвидени за тотално разрушаване, посочиха пострадалите от Перник.

„Искаме реално да започне да се прави нещо за обезщетяване на пострадалите от земетресението в Перник", заяви Пешев и каза, че хората от инициативния комитет се надяват да се получи координация между властите. Решено е още днес да се проведе среща в общината на Перник, на която да присъства и Томислав Дончев.

Пешев съобщи и че вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, който е и шеф на междуведомствената комисия е поел ангажимент да посети Перник.

Пешев се оплака, че често на молбите за обезщетяване от правителството казвали, че това е работа на кметството, а от кметството - че било работа на междуведомствената комисия.

Той съобщи, че инициативният комитет е поставил исканията си в писмо до правителството. „Има адекватна реакция от Министерския съвет, чакаме такава реакция и от другите институции", каза Пешев и добави: „Това, че няма координация между властите не е вина на гражданите на Перник".