„Кафе на недоволството" пиха перничани пред общината в града. По този начин те изразиха несъгласието си от решението на Междуведомствената комисия леките поражения от земетресението на стойност под 2 000 лева да не се поемат от държавата.

Според жителите на миньорския град правилата се променят в движение и така над 50% от молбите на пострадалите ще бъдат отхвърлени. Министър Томислав Дончев обаче смята, че помощта трябва да се насочи за най-пострадалите имоти.

"Кой определи тази граница от 2 000 лв.? Какво значи текущ ремонт при земетресение? Нека ни обяснят ясно защо границата е точно 2 000 лв. Има вече 102-ма души, които са взели обезщетения до тази сума, заяви Валентин Пешев от Инициативния комитет, който защитава пострадалите от труса, цитиран от mirogled. com.

Недоволните oтправиха питане към вицепремиера Симеон Дянков къде са обещаните за хората от Перник пари. Те припомниха, че финансист номер едно лично е обявил, че обезщетения ще получат всички пострадали, а сега се въвеждал праг.
Припомняме, силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разлюля България през нощта на 22 май. Най-силно трусът бе усетен в Перник. Земетресението нанесе щети за над 30 милиона лева.

Пострада 80% от сградния фонд в общината.

От днес започна благотворителна кампания за набиране на средства за пострадалите от труса.