Българският Червен кръст ще продължи Националната благотворителна кампания за набиране на средства за подпомагане на пострадалото от земетресението население на Пернишка област до 18 октомври 2012 г.

11 октомври (четвъртък) е обявен за Ден за Перник. Тогава с помощта на своите доброволци БЧК организира фондонабиране с касички, разположени на ключови места в областните градове.

В Деня за Перник призоваваме в 12.55 часа всички българи, където и да се намират, да изпратят 1 SMS на 1255. Чрез клубовете на БМЧК много училища са заявили своето желание да се включат в инициативата. В 12.55 часа децата ще се съберат в училищния двор, за да изпратят заедно SMS на номер 1255, поясняват от БЧК.

Смятаме, че е важна не само финансовата подкрепа, която ще окажем на пострадалите, а и самият акт на съпричастност, посочват от там.

По време на 11 октомври ще има и плакати - „Послания на надеждата", на които гражданите и минувачите с отпечатък от дланта си символично ще подадат ръка на пострадалите.

Касичките на БЧК в София ще бъдат разположени от 16.00 до 18.30 часа в подлеза на Софийския университет „Св. Климент Охридски", в градинката пред Националния дворец на културата, до паметника на Фритьоф Нансен, в Докторската градина и на входа на Борисовата градина - до езерото „Ариана".

Резултатите от акцията в цялата страна ще бъдат обявени на следващия ден.