Инициативен комитет в подкрепа на пострадалите от земетресението перничани бе учреден официално късно снощи в Перник, съобщи БНР. На събранието е решено, ако в двуседмичен срок правителството не предприеме адекватни мерки, с проблема на перничани да бъде запознат Европарламентът.

Днес започва събирането на подписка , която заедно с гласуваната от присъстващите на сбирката над 100 жители на Перник и околните селища петиция, ще бъдат внесени в държавните институции.
Тя е адресирана до президента Росен Плевнелиев, до министър- председателя Бойко Борисов, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до вицепремиера Цветан Цветанов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към министерския съвет и др.

В документа се настоява проблемът на засегнатите от земетресението перничани да стане приоритет на правителството и да бъдат предприети незабавни и адекватни мерки за възстановяване и подпомагане на Перник и околните населени места, пострадали при трусовете. Иска се още в най-кратки срокове да бъдат обезщетени всички пострадали от земетресението в реален размер и на стойност, съответстваща на понесените материални щети със средства от държавния бюджет.

Друго искане е да се прояви грижа за хората, които остават без покрив за зимата, за възстановяване на общинските и държавните сгради, читалищата и православните храмове, за осигуряване на държавна финансова помощ за обследване на пострадалите сгради и проектиране на укрепването им; за подпомагане на всички със засегнати единствени жилища и обитаващите държавните жилища в общината.

Петицията ще бъде качена в Интернет, във Фейсбук вече има група от 600 човека, които ни подкрепят", допълни председателката на Инициативния комитет Николета Максимова.