Насилието от ученик към негов връстник, а наред с това и видеозаснемането му, става все по-модерно сред подрастващите. Доказателство за това е поредният случай на тормозено дете, което освен това е и със специални образователни потребности (СОП).

Видеоклип, на който се вижда как момиче бие шамари на свой съученик в Перник, за отрицателно време се разпространи из социалните мрежи. Насилничката нанася удари и в тялото на момчето, а през останалото време му скубе косата, като отправя заповеди и закани. Острани се вижда и второ момиче, което просто стои и се смее на тормоза.

Кадрите стигнали и до кмета на Перник Станислав Владимиров, който не остана безучастен. Той увери, че по случая ще бъде образувано разследване, а виновните ще бъдат наказани, предаде думите му Нова телевизия.

Той категорично осъди деянието и заяви: "Хората със специални потребности имат право на живот без насилие и дискриминация. Агресията и саморазправата не са начин за решаване на проблеми. Те са престъпление и ще бъдат наказвани."

Станислав Владимиров възнамерява да се срещне с момчето и неговите съученици, за да засвидетелства институционалната подкрепа по случая.

След вулгарен видеоклип прокуратурата опитва да укроти Чеченеца и Емили Тротинетката

След вулгарен видеоклип прокуратурата опитва да укроти Чеченеца и Емили Тротинетката

"Инфлуенсърите" се гаврят публично с момче със специални образователни потребности

По-късно говорителят на ОДМВР-Перник Венцислав Алексов обясни, че всички ученици от видеоклипа, заснет на 12 номеври, са идентифицирани, а родителите им- уведомени. По случая е започнато разследване съвместно с прокуратурата. Очаква се до края на днешния ден да има детайлна информация за причините довели до агресията. Всички материали, събрани в хода на разследването, ще се предоставят на Районна прокуратура - Перник, която да се произнесе по компетентност.

От Районна прокуратура - Перник потвърдиха, че е възложена проверка по случая. Уточнява се, че прокурорската преписка е образувана след самосезиране по информация в медиите за извършено престъпление. В нея се съдържат данни за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди над дете.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил на полицейския орган да установи самоличността на лицето, нанасящо удари, което следва да даде пълни обяснения за случая. В хода на проверката трябва да се установят всички очевидци, включително и лицето, заснело видеоклипа, като им се снемат пълни и изчерпателни обяснения във връзка с деянието. Сведения по случая ще предостави и пострадалото дете, посочват от прокуратурата, макар и от МВР да съобщиха вече, че лицата са идентифицирани.

Предстои да бъдат изискани документи, в това число от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за образувани възпитателни дела и респективно дали са наложени възпитателни мерки, както и от съответното учебно заведение.