20-тина изнемощели, но горди пенсионери, охранявани от горе-долу толкова полицаи, протестираха пред храм-паметника „Александър Невски" срещу монопола на „Софийска вода" и политиката на управляващите.

Имаше и демонстрация на мускули - въпреки все още хладното време към 11.00 часа и студения ветрец - един от протестиращите бе гол до кръста. Той вървеше бавно, леко приведен напред със заканително свити в лактите ръце.

„Няма в Европейския съюз държава, която да продава свински кокали по 2,50 лв., освен прехвалената от Бойко Борисов България", изтъкна Петков Боев от „Социална солидарност" и подчерта, че тези кокали не ги глозгат и кучетата по улиците и едва ли са достатъчни за хранителните нужди на пенсионерите.

„Войната срещу българския пенсионер се води от всякъде и на всички нива. Затова трябва да се борим за нашето оцеляване", заяви той и обяви намерението на събралите се пред храма да отидат в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да протестират и да внесат открито писмо до министърката Лиляна Павлова срещу Наредба номер 4.

„Тази наредба безмилостно дава права на монополиста „Софийска вода" да скубе и ограбва колкото иска българина", изтъкна Боев и добави, че това става чрез законовите положения, които е създало МРРБ.
„Ще внесем открито писмо до министърката, за да знае тя, като наследник на бивш комунистически род, че между комунистите е имало честни хора, но между днешните партийни членове, които управляват България няма нито един честен и към тях причислявам и нея", каза още Петков Боев.

Преди да потеглят на шествието си на протестиращите бе извършена щателна полицейска проверка, след която надувайки катаджийски свирки, те лъкатушейки пресякоха площада и се отправиха към МРРБ.

„Сметките, които ни изпраща „Софийска вода" са незаконни, измислени, натъкмени и обслужват единствено интересите на монополиста", заявяват в писмото си до министър Павлова протестиращите и й обръщат внимание, че с наредбата на нейното министерство е в разрез на европейското законодателство. В писмото подробно са описани регламентите на Европейския парламент и европейските директиви, с които въпросната българска наредба номер 4 се разминава. Според протестиращите тя нарушава не по-малко от 50 регламента и директиви.

„Г-жо министър, ограбването на българите от монополисти (наши и чужди) е в пряка връзка с личната заинтересованост на днешни и вчерашни управляващи, въпреки наличната законова база за защита на потребителя, която не намира приложение", заявяват пенсионерите. Те настояват член 32 от Наредба 4 да отпаден или придобие вид, който да отразява реалния разход на вода.

„Концесионерът с Ваша помощ се „стабилизирал", наел е фирми да му събират парите и със заплахи, закани и друг форми, тормозят хората", заявяват още в писмото си протестиращите.
Те са категорични, че в продължение на 20 години наредбата се преписва, преиздава, без да се търси истината за клиента. „Вашето правителство на ГЕРБ като ням и безучастен свидетел наблюдава този пладнешки обир на населението. Член 32 сигурно е от времето, когато водата е струвала 0,02 - 0,04 лв. и сумата се е събирала на шест месеца, посочват още от „Социална солидарност".