"Пътният възел на АМ "Струма" в района на Кресна не се изгражда незаконно, а има разрешение за строеж. Има и ОВОС, който щеше да изтече в края на май месец и тогава всяко едно строителство в района на Кресна щеше да се превърне в незаконен строеж. Не е коментирано по никакъв начин да кажа и никой не може да се ангажира да каже откъде ще мине трасето на магистралата".

Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков пред БиТиВи за протеста на жителите на Кресна за това откъде ще минава АМ "Струма".

По думите му екологията е важна за избора на трасе на магистралата.

Иван Шишков: Има три варианта за трасето на АМ "Струма"

Иван Шишков: Има три варианта за трасето на АМ "Струма"

Няма смисъл да се нагнетява излишно напрежение с протести в региона

Регионалният министър обясни, че се е виждал с хората от Кресна в МРРБ, показал е Подробния устройствен план (ПУП) на строежа на АМ "Струма". Става въпрос единствено и само за завършване на пътен възел на АМ "Струма", каза Шишков.

Той уточни, че огромната част от хората отдавна очакват да бъде построена цялата АМ "Струма", а не да се изгражда пътен възел към последния лот на магистралата. В момента се укрепва и свлачище, така че АМ "Струма" е една от "спящите магистрали", за които нямаме повече време да се бавим. АМ "Струма" всички я искаме и тя трябва да бъде направена законно, с екологично законодателство и спрямо проекта, подчерта Шишков.

От Зелено Движение настояват да се запази Кресненското дефиле при строежа на АМ Струма
Обновена

От Зелено Движение настояват да се запази Кресненското дефиле при строежа на АМ Струма

Граждани и екоактивисти излязоха на протест пред МРРБ

Той изтъкна, че всички искат екология и безопасни пътища, като мерките ще докажат кое е най-екологичното трасе за изграждането на АМ "Струма". Представете си в момента, ако магистралата в този участък на Кресна не се изгради. На тези хора комфортно ли им е тировете да минават през Кресна, запита регионалният министър.

Той посочи в заключение, че българските пътища са в лошо състояние, защото не са направени качествено.

Припомняме, че вчера Шишков даде старт на довършителните дейности по пътен възел Кресна на автомагистрала "Струма" и връзките към него, но бе посрещнат от протестиращи. Местните жители и природозащитници не са съгласни с изграждането на магистралата през Кресненското дефиле.

Жители на Кресна на протест срещу предвидения строеж на Струма

Жители на Кресна на протест срещу предвидения строеж на Струма

Местните жители са против пътят от Симитли към Кресна през дефилето да бъде еднопосочен и скоростен