Автомагистрала "Струма" да бъде завършена при спазване на пътната безопасност, защита на интереса на местните хора и съхраняване на биоразнообразието в Кресненския пролом. За това настоя третата партия в коалиция "Демократична България" - ПП "Зелено движение".

Друго искане на партията е АМ "Струма" да бъде завършена в най-кратки срокове и да отговаря на изискванията на трансевропейска магистрала. С оглед на това ПП "Зелено движение" предлага два варианта за изграждане на автомагистралата - тунел или пълен (в двете посоки) обходен маршрут от изток.

Според одобрения през 2017 г. вариант за изграждането е, пътят да бъде първокласен, а не трансевропейска магистрала, посочват от Зелено движение" и уверяват, че ще положат всички политически усилия, за да убедят служебното правителство да избере едно от алтернативните решения. Предвижда се скоростният път да е разделен на две еднопосочни трасета, което включва запазване на съществуващия досега опасен път през Кресненското дефиле, като част от магистралата и лишаване на местните хора и всички ползватели от локален път.

От ПП "Зелено Движение" се ангажират да проведат разговори с коалиционните и европейските си партньори от Европейската зелена партия за изграждане на безопасен за хората и околната среда магистрален участък.

В позицията се посочва още, че АМ "Струма" е приоритетен проект, както за България, така и за Европейския съюз, а вече повече от 10 години не се намира начин за реализирането му при осигурено финансиране от ЕС. Липсата на комплексен проект, който да отговаря на всички европейски и национални изисквания, доведе до избор на най-неудачния за хората, природата и националния бюджет вариант. Подобен проект ще доведе до липса на пътна безопасност, унищожаване на достъпа до селата, обработваемите земи и пасищата в района на пролома, логистични проблеми пред местното население, смазване на местния малък бизнес и унищожаване на местообитанията на множество защитени и ендемични видове, изтъкват от ПП "Зелено Движение". Според тях гражданските протести са породени от неясните действия на служебното правителство, което мълчаливо взело решение за продължаване на този проект, но без да уточни точните си намерения.

"Зелено движение" настоява също екологичните неправителствени организации да прекратят спекулациите за затрудняване на изграждането на АМ "Струма". Единственото, което гражданските организации желаят, е да бъдат спазвани правилата, а това изключва изграждане на първокласен път през Кресненското дефиле и подкрепя гореспоменатите два далеч по-безопасни за хората и биоразнообразието варианта.

Иван Шишков: Има три варианта за трасето на АМ "Струма"

Иван Шишков: Има три варианта за трасето на АМ "Струма"

Няма смисъл да се нагнетява излишно напрежение с протести в региона

По-късно през деня на 11 май се проведе протест пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Граждани излязоха с плакати, гласящи "Бъдеще за Кресна", "Магистралата извън дефилето" и "Бъдеще за приключенския туризъм". Едно от намеренията им бе да изчакат служебния министър Иван Шишков, за да му връчат писмо с искания за спазване на закона и спиране на всякакви опити за разрушаване на Кресненския пролом.

Екоактивистът Андрей Ковачев също излезе пред сградата на МРРБ и обясни исканията на протестиращите и местните жители. Той обаче не вярва, че предложенията им ще бъдат разгледани и приети. Ще сигнализираме всички европейски институции, включително и Европейската прокуратура, тъй като става дума за явни измами, посочи Ковачев.