Служители на "ЕРП Север" подпомогнаха безопасното изграждане на гнездо на щъркели в русенското село Бръшлен, става ясно от прессъобщение от "Енерго-Про" Варна.

След като щъркелова двойка започва изграждането на гнездо върху стълб от електрическата мрежа на русенското село Бръшлен в община Сливо поле, близостта му до електрическото съоръжение предизвика неколкократни смущения в електрозахранването.

Екипи на "ЕРП Север" отидоха на място, за да предотвратят неблагоприятна за здравето и живота на птиците ситуация, както и да преустановят неудобството за клиентите от изключването на електропровода. От екипа са монтирали птицезащитна платформа на въпросния стълб, след което щъркелите необезпокоено са продължили изграждането на гнездото.

От електроразпределителната компания припомнят, че през пролетно-летния сезон подобни обезопасителни мерки в участъците от мрежата с щъркелови гнезда се извършват само в наложителни случаи, като причината е да не се смущават птиците по време на размножителния им период.

Това не е първият път когато на ЕРП-то се налага да помага с гнезда.

Двойка щъркели се настанени в преместеното от стар комин гнездо в село Труд

Двойка щъркели се настанени в преместеното от стар комин гнездо в село Труд

Женската вече мъти яйцата си