Днес във врачанското село Галиче се провежда втори тур на местните избори за кмет.

На балотажа един срещу друг се изправят кандидатите на двете големи политически партии у нас. Жителите на селото могат да избират между Веселин Тушинов от БСП и Страхил Стоянов от ГЕРБ.

БСП и ГЕРБ на балотаж за кметския пост в Галиче

БСП и ГЕРБ на балотаж за кметския пост в Галиче

Изборният ден приключи при 61 % избирателна активност

В селото има 1 500 избиратели и 4 избирателни секции, едната от които е подвижна.

Битката е много оспорвана. Изборите не преминават без напрежение, предаде bTV.

От едната партия сигнализираха, че през задния вход на училището, където има избирателна секция, в сградата са влезли 15 души. Хората били непознати в селото, но фигурирали в избирателните списъци.

Подаден е и сигнал, според който на място пред секциите се агитира за един от двамата кандидати за кмет.

БСП сваля шапка на ГЕРБ как правят избори в Галиче

БСП сваля шапка на ГЕРБ как правят избори в Галиче

Гласуването било масово с подвижна секция, сезирана е прокуратурата

До изборите в Галиче се стигна, след като предишният кмет на селото Ценко Чоков беше арестуван и осъден на първа инстанция за отвличане, побой и палеж на автомобил. Припомняме, Чоков не беше осъден по обвинението срещу него за лихварство.

Местните хора имат големи очаквания от новия началник на управата в селото. Хората искат от новия кмет да се подобри инфраструктурата в Галиче, както и да се сложи край на страха и напрежението между самите жители, предаде БНР.

Ценко Чоков е невинен за лихварство, но виновен за отвличане
Обновена

Ценко Чоков е невинен за лихварство, но виновен за отвличане

По 4,5 г. затвор за Ценко и Мартин Чокови за отвличане, за заплаха за убийство и др.

Припомняме, бившият кмет на Галиче Ценко Чоков беше арестуван в продължение на седем месеца до 9 януари 2017 г. след като прокуратурата обяви, че е провела двумесечно разследване във връзка с нарушения в дейността на кметството.

Отделно на това той бе арестуван по обвинение за ръководена на организирана престъпна група за рекет, изнудване и побой. Самият Ценко Чоков беше в ареста с поредица от обвинения. Неговият син, след като бе оправдан по друго дело за побой, също бе арестуван заедно с родителя си.

Обвиненията срещу Ценко Чоков дойдоха и след серия от репортажи от село Галиче и обвинения от страна на негови съселяни за тормоз, включително и за палеж на автомобили.

Първоначално обаче Ценко Чоков стана национално известен при провеждането на местните избори, когато заведе на курорт част от съселяните си, а тържеството за победата му на изборите беше с впечатляващо музикално оформление.

По-късно, на 5 октомври ВАС реши, че Чоков вече не е кмет на Галиче. Решението на ВАС беше след повече от четири месеца след постановлението на административния съд на Враца. Върховните съдии потвърдиха решението Ценко Чоков да бъде отстранен от поста.

Съдът тогава отмени решението на Общинската избирателна комисия от началото на май месец, която се позова на правото на Чоков да ползва неплатен отпуск и остави скандалния кмет на поста му, отменяйки решението на ЦИК за предсрочно прекратяване на мандата му.

Решението на висшите магистрати е, че пряко избраните от електората длъжностни лица мат право на платен, но не и на неплатен отпуск.

Галиче като схема за избори нажежи парламента

Галиче като схема за избори нажежи парламента

Член на БСП в СИК се подписал в протокола, обявиха от ГЕРБ