Има ли регистър на наемателите на общинските жилища и има ли сред тях народни представители или евродепутати? С този въпрос председателят на ПП МИР и общински съветник Симеон Славчев се обръща към кмета на София Йорданка Фандъкова.

Славчев настоява да бъде разяснено дали има регистър на всички общински жилища в София, кой ги стопанисва и в какво състояние са те. Той иска отговор и за това какви задължения са генерирани от наемателите им и как те се изплащат. Общинският съветник се интересува и колко общински жилища са получени от обезщетения или замени на общински терени. "Въпросът със собствеността и управлението на общинските жилища е изключително важен. Жилищната политика на всяка една община показва как управляващите мислят за хората в нея", посочва Славчев. Според него в момента в жилищната политика на Столичната община цари "абсолютен хаос".

Той е на мнение, че процесът трябва да бъде добре структуриран и контролиран, за да не се получават злоупотреби и в общински жилища да се настаняват "ВИП персони и "наши хора".

Кметове и зам.-кметове се настаняват в общински жилища

Кметове и зам.-кметове се настаняват в общински жилища

Над 35 общини имат нарушения в наредбите за общински жилища

Всички млади лекари, учители, както и всички млади семейства, които се нуждаят от подкрепа, трябва да бъдат настанявани с приоритет в общински жилища, защото така ще бъдат стимулирани да останат да живеят, да се развиват и да упражняват своята професия в София", категоричен е общинският съветник. Днес Славчев внесе питането си в общината. Предстои кметът да отговори на следващо заседание на Столичния общински съвет.

Позицията на Славчев идва, след като при проверка на Върховната административна прокуратура бяха открити десетки сериозни нарушения в наредбите за продажба и наемане на общински жилища. Едно от тях беше установено в Хасково.

Оказа се, че заместник-кметът на града Милена Янузова живее в общинско жилище за социално слаби, въпреки че не отговаря на условията за ползването му.

Откриха още по-фрапиращи нарушения с общинските жилища в Хасково

Откриха още по-фрапиращи нарушения с общинските жилища в Хасково

Служителка прибрала 23 000 лева от наемател, без да ги внесе в хазната

По-късно бяха установени още по-фрапиращи нарушения, а именно, че общински служител е взел на ръка парите за покупка на такова жилище от наемател, но така и не ги е внесъл в хазната.

Заради случая кметът на Хасково Добри Беливанов разпореди проверка на всички 495 общински жилища.