Видеонаблюдение и денонощен патрул вече има в подлеза на предгаровия площад на Централна гара. Там е направена е приемна на Второ Районно полицейско управление с няколко поста, съобщиха от Столична община.

От общинското звено увериха, че основните пътни артерии на оживеното място, както и метрото, се наблюдават.

Възстановено е осветлението на подлеза, обновени са настилки, ремонтирани са два от асансьорите откъм Централна жп гара и бул. "Христо Ботев", които осигуряват достъп за хора с увреждания и за майки с колички. Предстои да бъде извършен ремонт и на асансьора в централната част на площадното пространство, уверяват от общината. В източната част на Централна гара е отделена и многофункционална зала, която може да се използва за различни мероприятия.

Отворена е и работи безплатна обществена тоалетна. Частичното обновяване на подлеза на предгаровия площад "Ротонда" започна през 2015 година. Озеленяват се тревните площи, разполагат се цветарници в площадното пространство, които заедно с пейките и кошчетата за отпадъци създават нов облик на мястото. Допълнително осветление е направено към скулпторната фигура на Величко Минеков, отчитат от ведомството на Йорданка Фандъкова.

Всички нововъведения бяха проверени от кмета на София, заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев и от генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Милчо Ламбрев. Възложител на рехабилитацията на Централна жп гара София е НКЖИ.

Окончателно частичният ремонтът ще приключи в края на март. След това се подготвя цялостна реконструкция на предгаровия площад "Ротонда. Проектът за предстоящото реновиране ще бъде подготвен за кандидатстване по европейската инициатива "Джесика'' съвместно с Фонда за устойчиво градско развитие, както това бе направено на "Женски пазар".