Българската православна църква в Бургас обсъди с местната власт общите мерки за Цветница.

Свещениците от всички бургаски храмове и Сливенският Митрополит Йоаникий призоваха миряните да останат по домовете си.

Те призовават да не се носят цветя, които да се внасят в храмовете, както и да не се продават цветя пред църквите, в храмовете да се влиза само със защитна маска и ръкавици, да не се целуват иконите, а миряните само да се покланят пред тях, да се спазва отстояние пред и в храмовете и да не се допуска струпване около свещниците.

Изнасят службите за Великден извън църквите

Изнасят службите за Великден извън църквите

Мутафчийски и Дончев на среща в Светия синод

Свещениците ще отговарят за реда и пропускателния режим в църквите, за да се избегне струпването на хора. Извън храмовете контролът ще бъде осъществяван от полицията.

Всички кметски наместници по селата, съвместно с църковните настоятелства са длъжни да участват в прилагането на мерките за безопасност на църквите.

В църквите, в които е възможно, ще бъдат осигурени освен входове и различни изходи.

Върбовите клонки ще се дезинфекцират преди раздаването им. Повечето свещеници са организирали даването на клонки и свещи да става пред самите храмове.

Специална организация е създадена в храм "Свети Николай Чудотворец" в к-с "Меден рудник". Там освен върбовите клонки пред църквата ще бъдат извадени и иконите и свещниците, за да се ограничи влизането на хора вътре.

Днес бяха раздадени защитни шлемове на всички свещеници. На всички бургаски храмове са доставени защитни маски, ръкавици, платчета напоени с дезинфектанти и дезинфектанти, с които ще се обработват входните врати и иконите.

Следващата среща на кризисния щаб с бургаските духовници ще бъде следващия вторник за набелязване на мерки за предстоящия Великден.

Дезинфекцията уврежда иконите, предупреждават реставратори

Дезинфекцията уврежда иконите, предупреждават реставратори

Те препоръчват произведенията да са под стъкло