През започващия зимен и ски сезон любителите на планината трябва да внимават, когато се изкачват, както и предварително да се подготвят.

За това предупреди бившият директор на Планинската спасителна служба Пенчо Бабучкиев, цитиран от PRO.BG.

Той призова скиорите да подготвят първо тялото си чрез спорт и след това да обърнат внимание на екипировката си. „Регулирането на автоматите е много важно. Те трябва да се избират съобразно килограмите на скиора и неговата техническата подготовка", обясни планинският спасител.

Пенчо Бабукчиев предупреди сноубордистите и скиорите, които са влюбени в склонове извън пистите, да избягват лавиноопасните места и да карат само при добри метеорологични условия.

Освен това е добре любителите на екстремните спортове да си купят лавинен предавател, който струва между 400 и 600 лева, препоръча Бабукчиев. Реалните шансове за живот при попадане в лавина са 15-20 минути - достатъчно време, за да се задейства лавинният предавател, който работи на GPS-принцип, допълни спасителят.

„Лавинният предавател да е закрепен на сигурно място под дрехите, така че ако попаднете в лавина, предавателят да може да насочи спасителите къде да търсят", обясни още бившият директор на ПСС.

Бабукчиев посъветва при падане на лавина най-важното е да се запази спокойствие. При откъсването й се чува звук като съскане и пропукване.

Туристите по най-бързия начин трябва да се освободят от каишките на раниците, от щеките, а ако ива ски за ходене - да ги откачим, за да може да се търкаляме свободно при застигане от лавината.

Бабукчиев призова туристите и скиорите да си направят застраховка за зимата, защото ще им излезе по-евтино.

Оказването на помощ от Планинската спасителна служба се заплаща. 560 лева е акцията за нещастие в планината, лавинната акция е 900, горе-долу толкова е и акцията за издирване.