От гражданската организация "Спаси София" сигнализират за огромна обществена поръчка за улично осветление, пусната от Столичната община.

Те посочват, че поръчката е на 5 пъти по-висока стойност от сегашната и предвижда 88 млн. лв. да бъдат дадени на частни фирми за осветление.

Според активистите е необяснимо какво ще прави СО, увеличавайки парите от сегашните 9,5 млн. на година до 44 млн. лв. на година за следващите две години.

Те изтъкват, че въпреки огромното увеличение на разходите, новата поръчка предвижда намаляване на критериите и санкциите за изпълнителите. Освен това увеличението на средствата, предвидени за инвестиции в ново осветление нараства с едва 4 млн. лв., което според "Спаси София" е нищожно на фона на цялата сума. По тази причина независимият общински съветник Борис Бонев настоява за незабавно прекратяване на поръчката.

Фандъкова не знаела детайли по поръчка за осветлението в София

Фандъкова не знаела детайли по поръчка за осветлението в София

Тя настоя да бъде изградено ново осветление в столицата

Активистите посчват, че критериите и санкциите към частните фирми се намаляват въпреки увеличаването на средствата.

От обществената поръчка става ясно, че санкциите за ненавременно отстраняване на авариите се намаляват, докато допустимият процент неработещи лампи се увеличава. Санкциите за неспазване на договора от страна на фирмата също се намаляват, както и почистването на самите лампи.

Едновременното намаляване на изискванията към фирмите и петкратното увеличаване на предвидените разходи поражда сериозно съмнение за честността на поръчката и истинските намерения на управляващите Общината, посочва Андрей Зографски от "Спаси София".

Бонев поясни, че въпросните 88 млн. лв. ще бъдат изхарчени само за две години, а допълнителни 44 млн. лв. са предвидени при удължаване на договорите с частните фирми с допълнителни две години.

Относно изказването на Йорданка Фандъкова по-рано днес, че не знаела детайли за обществената поръчка, Бонев заяви, че е недопустимо сметът на София да не познава детайлите за обществени поръчки за над 100 млн. лв.

Той настоя Фандъкова да отговори на столичани защо се предвижда драстично увеличение на разходите към частни фирми в момент, когато инвестициите се намаляват заради кризата в бюджета на Общината.