Блокиран е достъпът на столичани до домовете им в жилищен блок в кв. "Павлово". Собственик на реституиран парцел постави ограда около терена и затвори достъпа до блока, информира bTV.

Наследникът на собственици, които са били обезщетени за построяване на блока е успял да си върне двора на баба си. Сега възнамерява да строи.

Пространството е било отчуждено преди 1989 година, за да бъде построен блокът. Хората, които имали имоти на това място, са били обезщетени. През 90-те наследниците получили възможност да върнат обезщетението на държавата и да вземат терените на техните предци.

Живеещите в блока, някои от които са и собственици на апартаментите, построени върху тези отчуждени терени, питат как, защо и кой е разрешил този поземлен имот да се появи във вече урегулиран поземлен имот.

Нотариалните ни актове са от 1996 г. Откупили сме право на строеж, допълнително сме плащали средства за озеленяване, казаха собствениците на апартаменти. Хората са притеснени, че ограниченият достъп до входа не позволява до там да отиде нито пожарна, нито линейка.

Подадени са жалби още от началото на тази година до председателя на Столичния общински съвет и до главния архитект, на които все още няма отговор.

Ситуацията е определена като абсурдна и от кмета на район "Витоша" инж. Теодор Петков.

"В заповедта пише, че той връща някакво обезщетение. Ще изискаме тази преписка от Министерството на финансите, за да видим как са се случили всички тези обезщетения, какво е плащано. Чувам от хората, че реално стойността на това, което е платено, към тогавашния курс на долара е било около 200 долара", отбеляза той.

По същия начин е върнато и пространството от другата страна на блока в същия столичен квартал "Павлово". Там се очаква върху паркинга да се строи жилищна сграда. На мястото има и къща, която се пада на ъгъл. Преди години тя се разширила с още няколко метра. Разстоянието от разрешената пристройка до блока е не повече от два метра, описват потърпевши.