Собствениците на фирмата, която стопанисва полуразрушения тютюнев склад в Пловдив, в поредно писмо до медиите съобщават, че са внесли жалба в съда, предаде БНР. Те настояват магистратите да отговорят на въпроса дали сградата на улица "Одрин” 8, вдъхновила писателя Димитър Димов за написване на романа "Тютюн", е паметник на културата.

След като разрушиха фасадата на сградата и докато тече проверка за самата сграда и Тютюневия град, от фирмата питат как трябва да бъде третирана постройката. 

Тютюневият склад в Харманли бил разрушен преди пловдивския

Тютюневият склад в Харманли бил разрушен преди пловдивския

Сградата е Паметник на културата от 1977 година, твърди общински съветник

Собствениците на бутнатия тютюнев склад обясняват намерението си за съдебна защита с факта, че до момента не са получили от Министерството на културата официален документ, който да доказва, че постройката на улица "Одрин" 8 е паметник на културата.

Прокуратурата „запечата” Тютюневия склад в Пловдив

Прокуратурата „запечата” Тютюневия склад в Пловдив

Спира се всякаква дейности и да се обезопаси

От фирмата уверяват, че документът, с който те разполагат, по категоричен начин доказва, че складът не бил паметник на културата. Изразяват също недоумение от липсата на каквито и да било усилия да бъде преодолян забърканият хаос. Те уведомяват, че събарянето на склада щяло да бъде временно спряно, заради разпореждането на прокуратурата.

Собствениците предупреждават, че има опасност от самосрутване на сградата след като бе срутена фасадата.