Собствениците на земи в местността „Иракли" и Емона ще протестират утре. Със заповед от днес кметът на община Несебър Николай Трифонов разрешава организирането на протеста от 11.00 часа на отбивката за Иракли на пътя Бургас - Варна.

Недоволството на собствениците е срещу заповед на министъра на околната среда и водите и включването на имотите им в НАТУРА 2000, информира Днес+.
На среща с кмета Трифонов в началото на тази седмица собствениците заявиха, че ще протестират с желание за продължаване на инвестиционната дейност, в условията на действащата заповед на министър Джевдет Чакъров.

През август тази година екоминистърът забрани издаването на строителни разрешения и наложи забрана за ново и започнато строителство в предложената за защитена местност „Иракли - Емине"- землища на село Емона и град Обзор за срок от една година.
Той разпореди да се преустанови издаването на всякакви документи, свързани с промяна предназначението и начина на трайно ползване на земите и горите. Забраните се отнасят за територии с обща площ 39 201.782 дка.

По време на срещата между кмет и собственици, беше потвърдена позицията на общината, че е длъжна да изпълнява и съблюдава законовите разпоредби и затова до момента не е издала нито едно строително разрешение. Собствениците заявиха, че ще предприемат протестни действия и в Бургас и София.