Налице в София е растеж без развитие. Това констатира народния представител Вили Лилков при обсъждането на първо четене на Закона за устройството и застрояването на Столична община. Ако искаме да направим добро на София, трябва да викнем хората, които разбират от градоустройство и които не са толкова много, и да разговаряме с тях за това как трябва да се развива София, апелира Лилков.

Той изтъкна, че въпросният законопроект е ненужен, тъй като преповтарял по същество Общия устройствен план на града, който по думите му не се изпълнявал.

Герберът Александър Ненков опонира с думите, че въпросите за застрояването на столицата и това, че нямала зелени площи, били преекспонирани. Лилков коментира, че на практика в закона се следват общинските планове за развитие или бюджетните планове на общините. По думите му СОС не е давал оценка за изпълнението на Общия устройствен план и нито един път не е обсъждал публично и хода на изпълнението му.

"София далече се отклонила от това, което е заложено в Общия устройствен план", коментира той. Лилков постави въпроса: Искаме ли небостъргачи в центъра на София?
Той изтъкна, че в закона е предвидено, когато се приеме проект за изменение на общия устройствен план, действащият общ устройствен план престава да се изпълнява. По думите му народните представител ще допуснат голяма много голяма грешка, ако приемат този законопроект.

Според Лилков друг съществен проблем е наредбата за градския дизайн. Той бе категоричен, че допустимостта да се строи в централната градска част без ограничение е нещо много опасно. Според него 27 години Столична община има безумно административно устройство и е необходим анализ на приетия общ устройствен план, общинските планове за развитие и изпълнението им.

Девизът на София днес е растеж без развитие, категоричен бе Лилков.

От БСП заявиха, че ще се водят от интереса на столичани. След дебата си депутатите отложиха гласуването за утре.