Жителите на 5 столични квартала излизат днес на протест срещу мръсния въздух в София.

Жителите на кварталите "Красна поляна", "Овча купел", "Западен парк", "Оборище" и "Младост" ще протестират привечер срещу високите нива на фини прахови частици (ФПЧ), съобщи БНТ.

Според недоволстващите нивата на ФПЧ през зимата много често са над нормите, а това вреди сериозно на здравето.

Според протестиращите от кварталите "Красна поляна", "Овча купел" и "Западен парк" въздухът често се замърсява от ромски квартали в столицата, където се горят дрехи, гуми и всякакви други материали.

Хората обясняват, че не могат да проветрят домовете си. "Въздухът е сив. Мърсотията се вижда. Мирише ужасно", посочи един от организаторите на протеста.

В "Красна поляна" пак протестираха срещу Виетнамските общежития

В "Красна поляна" пак протестираха срещу Виетнамските общежития

Незаконното гето в квартала

Протестът е предвиден на 5 места в столицата. Организаторите призовават всички притеснени столичани да излязат на протест срещу "този геноцид, на който сме подложени".

Протестите днес е организират само два дни преди Столичният общински съвет да гласува мерките срещу замърсяването. Вчера пък стана ясно, че в бюджета на СО за екология за 2018 година са предвидени 480 млн. лв.

От СО посочват, че чистият въздух в столицата ще бъде сред основните приоритети на общината. Като главна причина за замърсяването СО посочва горенето на отпадъци и некачествени горива.

СО иска двойно поскъпване на синята зона в столицата
Обновена

СО иска двойно поскъпване на синята зона в столицата

Мерките са за чист въздух

С най-мръсен въздух са столичните квартали "Павлово" и "Хиподруа". Там жителите настояват да бъдат монтирани постоянни измервателни станции, които да следят за нивата на чистота на въздуха. Според столичани такива измервателни центрове най-належащо трябва да се поставят пред Виетнамските общежития и в кварталите "Овча купел" и "Западен парк".

Колко е чист въздухът в България?

Колко е чист въздухът в България?

Мръсният въздух убива 15 000 българи годишно