В първите две години след пуска на завода за отпадъци в Шишманци в него ще се обработва софийски боклук. Община Пловдив ще продължи да изхвърля сметта си на сметището в Цалапица до изчерпване на капацитета му.

Това съобщи Йосиф Делгянски - председател на "Комитета за спасение на Раковски" след среща със заместник-министъра на околната среда Чавдар Георгиев, съобщава Радио Пловдив.

Срещата на представителите на община Раковски потвърди съмненията, че 17-те милиона лева, които община Пловдив получава от държавата за дострояването на завода в Шишманци са обвързани с ангажименти към боклука на столицата.

Според Делгянски компромисът, който общината ще приеме, е да продължи да ползва сметището в Цалапица, въпреки че ще е собственик на първото в страната съоръжение за преработка на боклук.

Йосиф Делгянски обяви, че ще поиска среща с пловдивския кмет Славчо Атанасов, който нееднократно заяви, че няма да приеме повече софийски отпадъци, както и че заводът ще преработва първо нуждите на Пловдив и ако капацитетът позволява ще преработва боклук от други общини.

Областният управител Тодор Петков, който преди време също се изказа против приемането на боклук от столицата през седмицата отказа коментар с мотива, че не е получил решението на правителството.

Председателят на групата на БСП в Пловдивския общински съвет Николай Радев също отрече да има договореност за преработка на софийски боклук в Шишманци. Той беше категоричен, че управляващото мнозинство в Пловдив няма да се съгласи в Шишманци да се преработват приоритетно чужди отпадъци.