Проблемът със задръстванията около "Дунав мост" е решим и се работи системно в тази посока. Решението на въпроса е в изграждане на буферни паркинги, които да бъдат професионални и да позволят контролирано пропускане и софтуерно изграждане на опашки, така че товарните автомобили да бъдат контролирани и това да не натоварва националната транспортна мрежа", заяви в студиото на Нова Телевизия заместник-министърът на транспорта Николай Найденов.

"И във Видин, и в Русе са предприети действия с местната власт. Отпреди няколко месеца беше ясно, че пътникопотокът ще се засили над 8 пъти", каза още той. Според него има обективни обстоятелства за това - най-вече войната в Украйна и повишаването на цените на транспортните услуги.

Той даде за пример ситуацията във Видин, където стратегията с отдалечаването на струпванията на товарни автомобили сработи още преди месец и половина", посочи Найденов.

Според него проблемът при Русе е коренно различен от този при Видин и сегашните мерки няма да останат а постоянно. "През юли се гласува на Национален междуведомствен съвет обща политика по отношение на изграждане на буферни паркинги, които да бъдат професионални и да позволят чрез контролирано пропускане и софтуерно изграждане на опашки товарните автомобили да бъдат контролирани и това да не натоварва националната транспортна мрежа", коментира зам.-министърът на транспорта.

Като допълнителен проблем той изтъкна спадането на нивото на река Дунав и невъзможността да бъдат транспортирани камиони и с фериботните връзки.

Заместник-министърът изтъкна факта, че Румъния не спазва международното споразумение за изграждане на мостове през река Дунав и по този въпрос предстоят срещи между българската и румънската страна.

Найденов заяви, че по отношение на пътната безопасност у нас цялото общество трябва да бъде ангажирано със спазването на правилата и дисциплината на пътя. Според него не само "Автомобилна администрация" трябва да контролира спазването на законите от автомобилните превозвачи, включително и чуждестранните и подчерта ролята в тази посока на Министерство на вътрешните работи.

Нивото на река Дунав остава критично, корабоплаването край Русе спря

Нивото на река Дунав остава критично, корабоплаването край Русе спря

В момента равнището е -55 сантиметра