Столичният общински съвет одобри предложение за изграждането на нова метростанция, разположена между метростанциите "Сливница" и "Обеля", информира БТА.

Кметът на София Йорданка Фандъков посочи, че станцията ще обслужва кварталите "Обеля" 1 и "Модерно предградие", ще осигури достъп до метрото на живущите в района и ще е ключова за връзка на метрополитена с националната железопътна мрежа.

По думите й се предвижда станцията да бъде оформена като интермодален хъб с новата жп гара "Обеля" и нова автогара за автобусите от западното направление. Фандъкова подчерта, че е направено предложение изграждането на новата метростанция да бъде включено в Оперативна програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.

В доклада на главния архитект на София Здравко Здравков до Столичния общински съвет се посочва, че изменението на плана за регулация цели изграждане на връзка на Втори метродиаметър на метрото с депо "Обеля" и нова метростанция до ж.п. линията "София-Кюстендил", район "Люлин" и район "Връбница".

Столичният кмет очаква да получи подкрепа и за разширението на метрото към Софийския околовръстен път с две станции през район "Люлин".

Тя посочи, че планът разширение на третата линия през район "Слатина" е обжалван от няколко граждани. Надявам се, че съдът ще разгледа казуса в най-кратки срокове, за да не се спира строителството на проект, който се очаква от хиляди софиянци, добави Фандъкова.

Разширението на третата линия на метрото върви по график

Разширението на третата линия на метрото върви по график

Следващия участък през кв. "Слатина" също има осигурено финансиране