Столичният общински съвет одобри плана за придобиване на общинска собственост за 2010 г.

В него се предвиждат средствата за обезщетение за отчуждителните процедури във връзка с изпълнението на инвестиционната програма на общината, пише Money.bg.

Сред обектите, които са предвидени за изпълнение през тази година, са изграждането на бул. "Универсиада" - от бул. "Цариградско шосе" до сега съществуващия участък на ул."Обиколна". За отчуждаването на 14 хил. кв. м., които са необходими за изграждането му, са предвидени 6 млн. лв.

В програмата са заложени и 4,5 млн. лв. за отчуждаването на имоти за изграждането на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Цар Борис Трети" до бул. "България".

В годишния план е предвидено и обезщетяването за имотите, които ще бъдат включени в гробищния парк "Бакърена фабрика" за разширяването му с 32 декара.

Вчера стана ясно, че новата отсечка на софийския Околовръстен път между кварталите Симеоново и "Младост" ще струва рекордните 17 млн. лв. (8.7 млн. евро) на километър. Правителството гласува 20 млн. лв. за отчуждаване на терени, които се намират по протежение на 2 км от участъка.

Сметките показват, че общата площ на имотите, които ще се отчуждават, е около 72 000 кв. м. Това означава, че правителството предвижда по 277 лв. на кв.м. при обезщетяване на собствениците.

Според брокерите на недвижими имоти тази сума е доста висока.