Столичният общински съвет (СОС) разреши болница "Шейново" да сключи извънсъдебно споразумение с майката на едното от разменените бебета, съобщи БНТ. Предложението е внесено от председателя на СОС Цветомир Петров и общинския съветник Ваня Григорова.

По информация на обществената телевизия споразумението ще е за обезщетение в размер до 70 000 лева.

Припомняме, че през август Софийският градски съд постанови, че болницата трябва да заплати на майката 70 000 лева обезщетение.

Майката е поискала споразумение, тъй като има финансови затруднения и не може да си позволи да чака делото да се проточи повече.

На първа инстанция болница "Шейново" бе осъдена да плати 100 000 лева обезщетение на другото семейство, което подаде сигнала за размяната на бебета.

Случаят с разменените бебета нашумя в края на 2022 г. В крайна сметка децата бяха върнати на биологичните им родители, а в АГ "Шейново" стартира проверка по случая. Дисциплинарно беше наказана акушерката, изписала бебетата. Семействата на разменените деца обявиха намерение да съдят болницата за обезщетение. От лечебното заведение отказаха да изплатят желаната сума.

"Шейново" вижда основание да обжалва обезщетението за разменените бебета

"Шейново" вижда основание да обжалва обезщетението за разменените бебета

Финалното решение ще бъде взето в 14-дневен срок