Неправителствената организация "Спаси София" алармира кмета и обществото, разпространявайки снимки на пешеходната зона по булевард "Витоша" в София, показващи окаяното й състояние.

На фотосите се вижда разбит паваж, компрометирана основа, "плюещи" плочки и разкъртени шахти. Снимките показват, че и трите фази на ремонта на булеварда, изпълнявани една след друга в периода 2012 - 2015 г., вече са със сериозни дефекти, се казва в сигнала.

Организацията обвинява недостатъчния строителен надзор, лошия избор на материали и ниското качество на полагане на настилките.

Пуснаха движението по Витошка?!

Пуснаха движението по Витошка?!

Едва приключил ремонтът и шофьорите решили "да пробват" плочките на пешеходната зона

"Добавете към това вмешателството на тентите на заведенията, за чийто монтаж настилката беше дупчена и разбивана и започва да става трагично ясно защо това е проект, който е некадърно изпълнен", се казва още в съобщението.

От "Спаси София" напомниха, че пешеходната улица в центъра на София стана обект и на протести заради тротоарното право, раздавано на заведенията за сметка на обществените места за отдих в зоната.

"Няма да питаме #КОЙ ще понесе отговорността, защото вече знаем отговора - никой. Няма да питаме и докога така, защото и този отговор ни е ясен. Но искаме да Ви попитаме нещо друго - с какви очи ще гледате софиянци следващия път, когато поискате от тях да Ви гласуват доверие?", риторично попитаха столичния кмет Йорданка Фандъкова от "Спаси София".

С близо 340 000 лв. глобяват фирмата, ремонтирала столичната "Витошка"

С близо 340 000 лв. глобяват фирмата, ремонтирала столичната "Витошка"

Заради забавяне и нарушения

От организацията напомниха, че още в телевизионно участие в Нова ТВ, представители на фирмата-изпълнител и строителния надзор са заявили, че проблем няма и всичко се прави според технологията, която активистите не познавали.

"Е, надяваме се онези, които тогава с насмешка ни питаха дали сме инженери, сега да покажат техните дипломи колко струват и да поправят грешките си", категорични са в позицията си от "Спаси София".

"Разбираме да беше веднъж-два пъти в годината нещо някъде да се скапе или повреди, но такива трагични картинки са ежедневие", заявяват от неправителствената организация, допълвайки, че не виждат адекватни реакции от страна на общината.

"Не виждаме желание за промяна, нито и способност ясно да се заяви какви изобщо намерения има г-жа Фандъкова, като кмет, да се справи с проблемите", смятат от организацията.

Според тях Столичната община пропилява възможности и безотговорно харчи обществени средства за проформени ремонти.

"Това не е добросъвестно управление. А мълчанието по проблемите вече прилича по-скоро на безочие", твърдят от организацията.