Планинските спасители от Благоевград помогнаха на пострадал турист в Рила, предаде БНТ.

Туристът е пострадал в района на Мечи връх в Рила, съобщи началникът на Планинската спасителна служба в областния град Георги Ботев.

ПСС с четири спасителни акции за денонощие

ПСС с четири спасителни акции за денонощие

Починал мъж, бедстващи заради счупени крака, изгубени туристки

По думите му сигналът за инцидента е подаден около 8.50 часа тази сутрин. Туристът бил от група от Петрич. Той се подхлъзнал и паднал върху камък. Вследствие на удара мъжът получил фрактура на раменната става.

Планинските спасители от дежурния екип в ски-центъра се отзовават на подадения сигнал и оказват първа помощ на туриста с подръчни материали. Мъжът не можел да стигне сам до Благоевград, поради което той е бил транспортиран до здравно заведение от спасителите.

Колко може да струва една спасителна акция в планината?

Колко може да струва една спасителна акция в планината?

Хората често не плащали за спасителните операции

Стана ясно и че групата е правила преход от хижа "Рибните езера" към "Семково", откъдето трябвало да продължат към хижа "Македония". Крайната цел на групата бил ски-центърът "Картала".

Георги Ботев обясни, че сутрин условията в планината са опасни. По думите му над 2 000 метра надморска височина температурата рано сутрин е около 2 градуса.
"Препоръчваме на хората, които излизат в тази зона, да носят топли дрехи, дъждобрани и туристически обувки с добър грайфер, времето не е благоприятно за туристически преходи", обясни спасителят.

Млад белгиец получи хипертонична криза в Рила

Млад белгиец получи хипертонична криза в Рила

На 900 метра над Рилския манастир

Ботев коментира и че в района имало много чужди туристи, които берат гъби, без да се съобразяват дали може да са отровни или ядливи. Това криело допълнителна опасност. "В буферната зона на резерват "Парангалица" има над 100 вида гъби, но повечето от тях са отровни", допълни още планинският спасител.

Новият заслон на Витоша е почти готов

Новият заслон на Витоша е почти готов

Той ще се намира край пътеката над Конярника, на 1940 м