17-годишен белгийски турист получи хипертонична криза над Рилския манастир. Момчето беше спасен от екип на планинската група в Благоевград, съобщи Нова.

Момчето се изкачило с група на 900 метра над манастира. Там обаче му прилошало. След спасителната акция туристът е откаран в болница. Медиците го прегледали и установили, че няма усложнения, след което той е изписан.

В тази връзка началникът на Планинската спасителна служба в Благоевград Георги Ботев коментира, че чужденците, които идват у нас, нямат представа от българските планини и ги подценяват. Туристите не били наясно с променливите условия в планините, а предпоставките за подхлъзвания и травми били големи.

"Повечето ни акции се случват предимно с чужденци точно на тази пътека. Денивелацията е много висока. Маршрутът е непосилен за повечето туристи, които идват в България", обясни той.

По думите на планинския спасител групата е била от студенти от Белгия. Те не били спортисти и нямали достатъчно физическа подготовка за този маршрут. "Те са гонили време, което е довело до бърза умора. Предполагаме, че момчето е имало здравословни проблеми преди това. Височината и умората са си казали думата", посочи Ботев.

"Самата акция се организира много бързо. За пореден път момчетата се справиха много добре", допълни спасителят.