Последно 
Обстановката на яз."Лесковец" е овладяна.
Нивото на водата в язовира е спаднало с 2 м, съобщи главният директор на НС "Гражданска защита" инж. Андрей Иванов, който ръководи работата на екипите.

По думите му, ако не са били взети толкова бързо мерки, ситуацията е щяла да се усложни изключително и е щяло да има наводнение.

Опасността вече е сведена до минимум. В момента водата се изпуска със скорост 0,7 куб.м./сек.

Тръбата на изпускателя е била отпушена със сгъстен въздух и не е се е наложило да бъде прерязана.

В момента водата се насочва към яз. „Бушляка". Хората, живеещи в района ще бъдат евакуирани за по-голяма сигурност и настанени в училището.

Източването на язовира ще продължи най-малко два дни. Според експертите причина за състоянието на стената на язовира и опасността от скъсване на стената, е недоброто стопанисване.
Екипите на Гражданска защита ще продължат да работят и през нощта.

По-рано днес - 12,00 часа
Потенциална опасност от скъсване на язовирната стена на яз. "Лесковец" все още има.

Категоричното виждане на инженерите е, че нивото на водата в язовира трябва да падне с още 2 метра и тогава вече можем да кажем, че опасността е преодоляна, заяви главният директор на НС "Гражданска защита" инж. Андрей Иванов, който ръководи работата на екипите.

Свикананата експертно-техническа комисия за оценка на състоянието на стената е констатирала, че има частично пропадане на язовирната стена със 70 см. дълбочина и пропукване с около 10 см.

Припомняме 25 души от село Лесковец са били евакуирани превантивно тази нощ в 3.30 часа.
Това се е наложило заради опасност от скъсване на язовирната стена на язовир "Лесковец", а къщите на евакуираните са в близост до речното корито, съобщават от Министерство на извънредните ситуации (МИС).

Започнати са технически действия за окончателно изпускане водата от язовира, като продължава контролираното му изпускане.

Тази сутрин нивото на водата в язовира е паднало с 1 метър. При общ обем на язовира 70 хил. куб. метра до момента са се оттекли около 20 хил. куб. метра.

Реката преминава през средата на село Лесковец, което се намира на 1 км. от чашата на язовира.
Евакуираните са се завърнали по домовете си, но становището на експертите е, че през нощта хората отново трябва да бъдат настанени в сградата на училището. Осигурени са необходимите легла и завивки.

В района на язовир "Лесковец" работи експертна група на Министерството на извънредните ситуации.
За да не предизвика наводнения, водата в язовира се изпуска постепенно.

Водолазният екип на Министерството на извънредните ситуации е стигнал до изпускателя и вероятно ще се наложи прерязване на тръбата.

Работи се с багер и друга техника по страничното разширяване на преливника за осигуряване изпускането на по-голямо количество вода.
По този начин коритото на местната река може да поеме цялото водно количество, съобщават от Министерството на извънредните ситуации.