45 души се включиха в традиционния ритуал на Йордановден по хвърляне на кръста в столичния квартал "Дружба". Най-възрастният участник бе на 82-годишен, а спасителят се оказа 21-годишният Никола Паскалев от София Той е студент във Великобритания и за първа година скача за спасяването кръста. Иначе по професия е плувец.

За него чувството е неописуемо, страхотно и "чувството е, че все едно се надигаш за въстание". Паскалев пожела много здраве и успехи на всички хора по случай Богоявление. Запитан за вярата в Бог, той каза, че вярва по свой собствен начин така, както всички хора вярват по своя.

На въпрос на News.bg дали и през следващите години би скачал отново да спаси кръста, Паскалев каза, че би скачал всяка година, за да го спаси отново.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която също присъства на празника поздрави всички именници на днешния Йордановден и им пожела здраве и благословение. Заедно с нея бяха и депутатите от парламентарната група на ГЕРБ/СДС.

По традиция хвърлянето на кръста на Йордановден в езерото в "Дружба" отново събра много хора, които с настроение, извиване на хора и с безброй усмивки почетоха празника.

Спасяването на кръста и душите

Спасяването на кръста и душите

Денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан