Незабавна проверка на статута на сграда на пловдивската улица „Отец Паисий” № 11 е разпоредил днес министърът на културата Вежди Рашидов.

Сигнал за това, че сградата се разрушава, е получен днес, а още утре - на 26 юли 2016 г.,  на място ще бъде извършена проверка от Главна дирекция  „Инспекторат за опазване на културното наследство“ на Министерството на културата

В регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство сградата е записана  като архитектурно-строителен паметник на културата с категория „за сведение“, посочват от МК.

Ако проверката установи други дейности по сградата, извън тези, които са посочени в становището за съгласуване на проекта, Министерството на културата ще предприеме мерки съгласно Закона за културното наследство.

През 2015 г. Министерство на културата е съгласувало проект за ремонт и реновиране на фасади север и запад на жилищна сграда по плана на Старинна градска част. Становището предвижда освобождаване на фасадите от рекламните  табла и климатични тела, както и възстановяване на мазилката и пластичната декорация, които да съответстват на характеристиката на паметника.

Освен проверката на №11 утре инспекторите, изпратени от Министерство на културата, ще проверят и как се изпълнява одобрен технически проект на сграда на същата улица, но на №13.

Там проектът предвижда ниско застрояване и реконструкция на съществуваща триетажна сграда паметник на културата. В строителното разрешение подробно е описано кои части на къщата могат да бъдат съборени и кои трябва да се запазят.