Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции демонстрираха инфилтрация на снайперски тим по способа "рапел" от вертолет "Кугар" и инфилтриране на щурмови отряд. Те показаха своите умения при провеждане на директна акция, контакт с противник и ексфилтрация. Високо майсторство демонстрираха и при изпълнението на ръкопашни техники и доцелен парашутен скок след свободно падане и ръчно разтваряне на парашута.

Демонстрацията е в рамките на учението Trojan Footprint-South - 2021, което се провежда от 3 до 16 май на територията на нашата страната и е част от серията учения в рамките на Defender Europe - 2021. В него участват около 230 военнослужещи, военна техника и въоръжение от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), САЩ, Република Северна Македония, Испания и Великобритания.

За целите на учението в България е създадено Компонентно командване на Специалните операции, което ръководи тактически епизоди в Македония, Унгария и у нас.

Водеща структура на учението е командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). От българска страна ръководител на учението е командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.

В района на Съвместното командване на специалните операции действията на военнослужещите от Специалните сили наблюдаваха също командирът на Силите за специални операции на САЩ в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър и посланиците на САЩ, Великобритания и Испания - Н.Пр. Херо Мустафа, Н.Пр. Роб Диксън и Н.Пр. Алехандро Мата.

Trojan Footprint-South - 2021 има за цел да повиши оперативната съвместимост между Силите за специални операции (ССО) на САЩ и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, Силите за специални операции на държавите-членки на НАТО и на страни-партньори от Балканския и Черноморския регион.