Ограничено е движението на всички превозни средства по моста в Горна Кремена при 7-ми км на път III-103 Мездра - Златна Панега. Причина за това е предстоящо изграждане на ново мостово съоръжение на мястото на съществуващия зидан камен мост. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Трафикът преминава по общинската пътна мрежа в Горна Кремена. Поставени са необходимите пътни знаци и сигнализация за въведената временна организация на движение. Пътят Мездра - Горна Кремена - Горна Бешовица - Роман е определен като обходен маршрут в посока Монтана за превозни средства над 3.5 тона при модернизацията на път I-1 в участъка между гр. Мездра и с. Лютидол.

На 24 март т. г. АПИ обяви обществена поръчка по ЗОП за избор на изпълнител на проектиране и строителството на ново мостово съоръжение, а на 2 май т. г. и за строителен надзор. И двете процедури не са приключили. В поръчката за проектиране и строителство е избран изпълнител - ДЗЗД "КРЕМЕНА БИЛД" и предстои подписване на договор. Стойността му ще бъде 333 хил. лв. без ДДС.

Обществената поръчка е на инженеринг - проектиране и строителство. Проектантските работи е предвидено да се изпълнят за 60 дни в 3 междинни етапа, като срокът спира да тече в края на всеки междинен етап. Прогнозният срок за реализиране на строителството е 60 дни.

За повишаване безопасността на пътуващите и на жителите на населените места, през които преминава транзитният трафик, АПИ работи в постоянна координация и тясно сътрудничество с Главна дирекция "Национална полиция". Осигурени са допълнителни патрулиращи полицейски автомобили, които да контролират скоростта на движение в населените места и правилата за движение.

Спирането на движението по участъка от път I-1 Мездра - Лютидол и пренасочването на трафика по алтернативни маршрути, един от които е път III-103, създава неудобства и за шофьорите, и за жителите на населените места. Ограничаването на движението обаче е необходимо за безопасното извършване на строителни работи и разширяване на трасето от първокласния път, посочват от АПИ. И призовават шофьорите и жителите в региона да проявят разбиране и търпение, да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация.