Във връзка с информацията, че Общинският съвет на Пловдив е взел решение за прекратяване на договора за извозването на столичния боклук към Цалапица, от Столична община съобщават, че не са постъпили възражения от община Пловдив по отношение изпълнението на договора, както и искане за неговото прекратяване.

При депониране на отпадъците от София е спазвана одобрената от страна на РИОСВ технология и не е възпрепятствано приемането на отпадъци от община Пловдив и нормалната работа на депото.

До 31 август са извозени около 220 000 бали, от които 28 659 старо-балирани отпадъци. През последните два месеца- юли и август са транспортирани единствено дневно-образуваните количества отпадъци.
Общото количество на депонирани отпадъци на Цалапица до 4 септември т. г. е 140 564 тона.

Сключването на договора на 5 март определя извършването на дейността, ключително през летния сезон. Транспортът на балираните отпадъци се осъществява единствено с камиони тип „гондола", с което не се допуска разпиляването на товара и замърсяване на околната среда.

Контролът по транспорта и депонирането се осъществява от служители на КАТ , пътна администрация , РИОСВ- София, РИОСВ- Пловдив и РИОСВ - Пазарджик и Столичен инспекторат, при което не са констатирани нарушения.

Столична община продължава извозването и депонирането в депото в Карлово до изчерпването на договореното количество.
Общината ще продължи и депонирането на ТБО на депото в Цалапица до влизането в сила на решението на Пловдивския общински съвет и евентуалното прекратяване на договора.

Столична община ще продължи да осигурява редовното осъществяване на дейностите по сметосъбирането и сметоизвозване на територията на София, съобщават още от общината.

По-рано днес Радио Пловдив съобщи, че Общинският съвет на Пловдив е решил договорът между Пловдив и София за депонирането на софийските боклуци на сметището в Цалапица да бъде прекратен.

Решението е било взето на днешната сесия на общинските съветници. То е било на Божидар Здравков от ДСБ и е било направено в хода на дебатите по искането на БСП извозването на смет от столицата да бъде прекратено временно.

22 съветници от ДСБ, ОДС и НДСВ са одобрили прекратяването на договора, което е неочаквано за голяма част от залата и специално за групата на БСП, която поиска време за консултации. В крайна сметка предложението е прегласувано поименно и е събрало един глас в повече.

Председателят на червената група Николай Радев е коментирал, че Община София може да ги съди и вместо да получава пари Пловдив да плаща неустойки.