Кметът на община Поморие поиска да бъде отменено дарение от 1 февруари 1932 г. То е за собствеността на военния санаториум в града и е по решение на Анхиалския градски общински съвет гр. Анхиало (Поморие) от 1 февруари 1932 г., направено в полза на държавата.

Кметът на Поморие Иван Алексиев внесе докладна записка в Общинския съвет и призова: "Да отменим направеното дарение или кротко да подарим Военния санаториум на Велинград".

Кметът на Поморие си иска Военния санаториум

Кметът на Поморие си иска Военния санаториум

Като мине под дружеството "Вита" нямало да работи с НОИ

По думите на градоначалника, преди дни, в Поморие отвори врати нещо като болница, която няма разрешение да работи като болница. "Лечебно заведение", но без нито един специалист и без да приема пациенти. Персонал също няма. За извършване на спешен ремонт на сградата, за оборудване и инвентар са необходими 5 млн. лева, които се търсят. И вместо да бъде оградена с жълта лента за опасна постройка, рушащата се сграда беше официално открита с прерязване на българския трикольор", пишат от община Поморие.

Военният санаториум е предоставен на велинградското дружество с решение на Министерския съвет /МС/ от ноември 2016 г. Тогава, поради отпаднала нужда, имотът от публична държавна собственост е обявен за имот частна държавна собственост. Този имот е внесен като непарична вноска в капитала на "Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация - Вита" ЕООД - Велинград.

Медиците от санаториума в Поморие остават на работа, уверяват от МО

Медиците от санаториума в Поморие остават на работа, уверяват от МО

Процедурата за сливане на двете лечебни заведения започна от днес, 2 февруари.

В докладната до Общинския съвет пише, че няма никакви мотиви, въз основа на които МС приема, че има "отпаднала нужда" на имота, дарен през 1932 година безвъзмездно в собственост на държавата, за изграждане на Почивна станция на инвалидите. С обявяването на имота за частна държавна собственост, волята на дарителя е нарушена, убедени са общинските администратори.

"Имот, оценен на 9 млн. лева е внесен като непарична вноска в дружество с общ капитал от 800 хил. лв. Само движимото имущество на нашия санаториум, без земята и сградите, струва повече от цялата велинградска болница. Пред мен и пред Поморие вариантите са два - или да отменим направеното дарение или кротко да подарим Военния санаториум на Велинград", каза кметът Иван Алексиев.

Военно министерство не се отказва от санаториума си в Поморие

Военно министерство не се отказва от санаториума си в Поморие

Социалните функции на здравното заведение щели да се запазят

Докладната записка ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общински съвет Поморие през юли.

Това е изпратено от община Поморие. Същият ден от PR агенция Комуникационна група "Имидж Едвъртайзинг" получихме електронно писмо, в което се посочва, че съдбата на санаториума реално е в ръцете на държавата.

Снимка 301806

Източник: Имидж Едвъртайзинг

Според рекламната агенция, е необходим лиценз, разписан от министъра на здравеопазването, който разрешава извършването на медицински дейности и приемането на пациенти. С този лиценз по Закона за лечебните заведения може и да се сключи договор с Националната здравноосигурителна каса.

Юридически бившият Военен санаториум в Поморие е вече официално открит и вписан в капитала на "МБПЛР-ВИТА" ЕООД. Фактически възстановяването на болницата като лечебно заведение е в пряка зависимост от Министерството на здравеопазването. Това е причината все още да не се приемат пациенти.

Към този момент "ВИТА" в Поморие е само едно юридическо лице, което е вписано в Търговския регистър и едва след финализиране на административните процедури ще започне да приема пациенти, признават от рекламно-информационната агенция.

Снимка 301796

Източник: община Поморие

От там уверяват, че клиника "ВИТА" в Поморие има пълната подкрепа на Министерството на отбраната и лично на военния министър и вицепремиер на Република България Красимир Каракачанов.

Той упражнява правата на държавата в капитала на "ВИТА", където искат да възстановят материално-техническата база.

"Един от най-спешните въпроси, който трябва да бъде решен, е болницата да получи необходимото разрешение от Министерството на здравеопазването. Към момента поморийският клон би могъл да извършва дейност само по профилактика.
За останалите дейности е необходимо съгласуване, тъй като изискването за придобиване на лиценз за останалите дейности е болницата да отговаря на определени критерии, като материално-техническа база, персонал, които към момента ги няма", заяви на тържественото откриване в Поморие зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Според Величков, военният министър е поел ангажимент да съгласува този процес със здравното министерство.

"От 1 юли т.г. започва подготовката на материално-техническата база и създаването на минималните условия, необходими за приемането на пациенти, но кога ще се случи това и в какъв срок, зависи от издаването на разрешително от Министерството на здравеопазването", сподели и управителят на "ВИТА" д-р Крантев.