„Софийска вода" ще започне прекъсване на водоснабдяването на незаконно присъединени имоти към водопреносната мрежа в с. Бистрица и ж.к. "Орландовци", съобщиха от дружеството.

От там посочват, че това е една от мерките за намаляване на неотчетените водни количества. Дружеството работи системно по намаляване на загубите на вода, в резултат на което през месец април те са с повече от един милион кубични метра в сравнение с месец април 2010 г.

Нерегламентираното използване на ВиК услуги увеличава неотчетените водни количества, изтъкват от "Софийска вода и допълват, че поради това ще предприемат прекъсване на водоснабдяването на имоти, разположени на територията на Цонкина махала в с. Бистрица, и ул. "Градините", ж.к. "Орландовци".

При извършената инспекция на тези територии, екипи на дружеството са установили, че 26 имота (еднофамилни къщи) в Цонкина махала в с. Бистрица и около 15 постройки, разположени на ул. "Градините", ж.к. "Орландовци" са незаконно присъединени към водоснабдителната мрежа.  

В последните са се настанили ромски семейства, които са ползвали вода от незаконно изградена връзка към съществуващ етернитов водопровод. Там никога не е имало измервателни устройства, които да отчитат ползваната вода, обясняват от дружеството.

От „Софийска вода" посочват, че специалистите са изчерпали всички останали законови мерки за решаването на проблема със статута на водопроводната мрежа, захранваща 26-те имота в Цонкина махала в с. Бистрица.

Тези имоти са присъединени към ВиК мрежата в противоречие на нормативната база. Използваната от живеещите там вода никога не е била отчитана и никога не е била заплащана. Водопроводът, към който са свързани имотите е захранвал бившия стопански двор на с. Бистрица, обясняват още от дружеството.

Чрез прекъсване на нерегламентираното използване на вода „Софийска вода" цели да защити интересите на редовните платци, благодарение на които водоснабдителните и канализационни услуги в столицата се поддържат и дружеството прави инвестиции за подобряването им, заключват от „Софийска вода".