Премиерът Сергей Станишев коментира като неизгодно за пловдивчани решението на общинския съвет в Пловдив да се прекрати договора за депониране на софийския боклук на сметището в Цалапица, предаде БНР.

Според Станишев подобен ход не е издържан от управленска гледна точка.
Пред журналисти на Авиошоуто „Небе за всички" премиерът заяви, че се надява областният управител да отмени решението, защото то не е издържано и е с конюнктурен характер.

Той каза това по повод писмото на столичния кмет Бойко Борисов, с което иска намесата на държавата в разрешаването на проблема със софийския боклук.

„Държавата и сега е ангажирана с въпроса чрез финасовия ангажимент да бъдат дадени средства в рамките на 47 млн. лв. за важни инфраструктурни проекти в двете общини, сключили със София договори за депонирането на боклука", припомни Станишев.

По думите му община Карлово е усвоила тези пари изцяло, а в Пловдив само в началото на годината правителството е превело 10 млн. лв.

Ако Пловдив прекрати приемането на столични боклук и правителството ще спре да плаща.

Според него вчерашното решение на общинския съвет в Пловдив, за което не е бил предварително уведомен, е взето под натиска на полическата конюнктура и предстоящите избори.

Премиерът отхвърли версията, че зад него стоят всъщност съветниците от БСП, които внесоха предложението за ревизия на договора за депониране на боклука на София на сметището в Цалапица.

Областният управител на Пловдив Тодор Петков също определи като прибързано и необмислено решението на общинския съвет да се прекрати договора със Столичната община. Петков обеща, че ще вземе решение дали да оспори решението на съветниците преди крайния срок, даден му от закона.