Стар напоителен канал край екарисажа в Пловдив от години бил превърнат в незаконно сметище, съобщи БНТ. Там идвала задушлива миризма на химикали и стотици пластмасови бутилки. Водата от този канал се влива в река Марица.

Според местен жител водата в канала ежедневно променя цвета си. А през лятото острата миризма се усеща в крайните квартали на Пловдив.

На място екоинспекторите са установили, че откритият канал, който отвежда отпадните води към пречиствателна станция Пловдив е затлачен от мръсотия.

Откриха тонове боклуци в река Чая край Катуница

Откриха тонове боклуци в река Чая край Катуница

Отпадъкът пристигнал у нас от Испания

Стефан Шилев, директор на РИОСВ - Пловдив поясни, че е установено, че има оцветяване и преливане през преливника на ВиК Пловдив, което всъщност не трябва да става в сухо време. Това е в резултат на натрупване на утайка в преливника, т.е трябва по-често ВиК Пловдив да чисти това съоръжение. При такова приливане през преливника водите отиват директно в реката без да се пречистват.

На водното дружество в града е направено предписание за почистването на канала, което трябва да се случи в срок до 14 дни.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите призовават хората, когато станат свидетели на нерегламентирано замърсяване да сигнализират компетентните органи, общината или дори полицията.