Община Стара Загора няма да събаря незаконни постройки в циганския квартал "Лозенец" тази година.

Това предвижда стратегията за ревизия на ситуацията в квартала, представена днес. Припомняме, в края на лятото на 2015 година беше обявено, че 93 постройки предстои да бъдат съборени.

Общината е предоставила 274 парцела, за които желаещите биха могли да участват в тръжна процедура за придобиване на право на строеж.

До този моментобаче е закупен един единствен парцел за застрояване в обособената зона на Зайчева поляна. Собственикът е заплатил сумата от 4000 лв. за 300 квадратни метра.

На дискусията, организирана с подкрепата на сдружение „Свят без граници“, бяха обсъдени възможностите за облагородяването на квартал „Лозенец“, както и законовите инструменти за предоставяне на правото на строеж в обособените от Общинския съвет места.

Екип архитекти от Университета по архитектура, строителство и геодезия представи на събралите се роми визията на ромските квартали във Великобритания и Дания. Пред гостите бяха показани планове на къщи, които отговарят на всички критерии и изисквания. 

Ганчо Илиев от сдружение „Свят без граници“ подчерта, че не е достатъчно само да се закупят парцели за строеж, нужно е да бъде изготвен и проект. Самите проекти ще бъдат изготвяни безплатно на желаещите.