Община Ловеч още този месец трябва да актуализира бюджета си за 2016 г., предава БНР. Бюджетът е бил приет от местния парламент преди десет дни.

Кметицата Корнелия Маринова обяснява, че трябва да бъдат намалени средствата за всички направления, тъй като трябва да се покриват стари задължения.

За наследените от предишното управление задължения ще отидат 800 000 лв. от капиталовата програма на общината. Маринова допълва, че се налага общината да поеме и нов дългосрочен дълг от фонд ФЛАГ, за да бъде платен един дълг от 424 749 лв., който не е на сегашното ръководство. Управляващият орган бил наложил финансова корекция за т. нар. проект за воден цикъл. „Това са едни вересии, които ние трябва сега да платим”, ядосва се кметицата.

От своя страна екскметът Минчо Казанджиев, който сега е общински съветник, твърди, че в приетия бюджет за тази година имало много неясни приходи и разходи.

По думите му били заложени разходи за заплати, без да има брой. Имало и редица грешки. Казанджиев намира за уникално да се актуализира бюджетът, без да е минал и месец откакто е приет.