Столичната община насърчава разделното събиране на отпадъци с пилотна инициатива. Проектът ще продължи 12 месеца и в него са включени 300 домакинства от район "Надежда".

В рамките на инициативата ще бъде тествана система за разделно събиране и извозване на хранителни отпадъци от домакинствата до Инсталацията за био отпадъци на София, където от тях ще бъдат произведени електричество и компост.

Всички участници ще получат безплатен комплект домашни контейнери за разделно събиране на отпадъците.

6,4 милиона българи са обхванати от системите за разделно събиране на отпадъци

6,4 милиона българи са обхванати от системите за разделно събиране на отпадъци

Кръгова икономика и в отпадъците

Инициативата се реализира в рамките на проект за "Стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране - Benefit-As-You-Save", който цели да подтикне гражданите да участват в процеса по разделно събиране на отпадъците. Проектът се фокусира върху разработването на пилотна система за събиране на хранителни отпадъци и отпадъци от опаковки.

В близост до домовете са изградени споделени ограждения с ограничен достъп до контейнерите за опаковки и био отпадъци, които да бъдат използвани от домакинствата.

Целта е информацията, придобита в хода на проекта, да бъде използвана при формирането на бъдещи политики на Столичната община, свързани с управлението на отпадъците.

Проектът се реализира по Програма за транснационално сътрудничество "Балкани - Средиземно море" (2014 - 2020).

Повече контейнери за разделно събиране обеща Столичната община

Повече контейнери за разделно събиране обеща Столичната община

51% от отпадъците в София се рециклират